Atacurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii! De aceasta opinie sunt mai mulți specialiști în domeniu, care s-au reunit 2 zile pe 19-20 noiembrie la Chișinău, pentru a participa la Forumul Regional de Securitate Cibernetică 2019, în cadrul celei de-a VII-a ediții „Moldova Cyber Week”. Compania Xontech Systems a fost partenerul principal și strategic al acestui eveniment și împreună cu organizatorii a invitat experți internaționali care s-au împărtășit cu experiențe și practici în vederea sporirii securității informaționale și contracararea incidentelor.

Andrian Cornei, expert securitate informaționala Xontech Systems – Forumul regional de securitate cibernetică a adunat zeci de experți, de tehnologii și sute de oameni care au aflat și împărtășit practicile lor despre ultimele tendințe în acest domeniu. Revoluția tehnologică aduce după sine și revoluția amenințărilor cibernetice. Suntem expuși zilnic la un număr în continuă creștere de atacuri. O cooperare și educare reciprocă în acest domeniu va reuși să consolideze scutul securității noastre naționale și personale.

Maxim Costasco, Security Technical Specialist Xontech Systems – Moldova Cyber Week adună de fiecare dată o sală plină de oameni care își protejează zilnic organizațiile, companiile împotriva atacurilor cibernetice. Mi-aș dori ca acest eveniment să se desfășoare mai des decât o dată pe an.

Mihai Petrache, Software Systems Engineer Xontech Systems – Anul acesta, evenimentul  Moldova Cyber Week Forum a avut mai mult caracter și un impact mult mai puternic decât anii precedenți. Atât organizatorii cât și speakerii au avut o prestație fără cusur, la cel mai înalt nivel. Evenimentele de acest gen sunt utile și necesare tuturor specialiștilor din domeniul tehnologiilor informaționale și nu doar.

Radu Filipesco, Software Systems Engineer Xontech Systems – Cyber Week este probabil cel mai de amploare eveniment din domeniul securității informaționale care are loc la nivel național și regional. Modul în care giganții din domeniul IT precum Oracle, Cisco, Huawei, etc. abordează și descriu probleme cibernetice actuale, permite extinderea orizonturilor de cunoștințe în domeniu și asigurarea unui nivel mai avansat de securitate a datelor, atât personale, cât și corporative.

Activitățile din prima zi a evenimentului au adus în prim-plan rolul factorului uman și importanta fortificării colaborării la nivel regional, în scopul alinierii capabilităților și a expertizei privind gestionarea incidentelor, contracararea potențialelor amenințări și remedierea acestora.

In cea de-a doua zi a evenimentului, echipa Xontech Systems alături de partenerii invitați a organizat și participat în mai multe exerciții practice dedicate. Pe durata acestora, participanții și-au îmbunătățit capacitățile de răspuns la incidente cibernetice, prin simularea unor scenarii de atacuri cibernetice, la care au găsit soluții corecte pentru a răspunde la situații de criză. Xontech Systems a invitat specialiști internaționali care au ghidat atelierele de lucru. Printre companiile invitate de Xontech Systems au fost Cisco, Bitdifender, Huawei, Microsoft, Oracle, TUVAustria.

În plină criză, fiecare apăsare a tastelor contează atunci când intervii pentru prevenirea unor incidente de securitate. Experții de la Cisco Systems au împărtășit participanților la atelier, mai multe tehnici pentru testarea și dezvoltarea abilitaților de răspuns la amenințările cibernetice. Ei au executat 5 potențiale scenarii, iar în rezultat au identificat soluțiile potrivite pentru astfel de situații.

Reprezentanții BitDefender alături de tehnicienii Xontech au prezentat mai multe soluții antivirus pentru o securitate mai bună. Una dintre ele este GravityZone Business Security – o soluție care oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de programe malware, dar și a amenințărilor precum practicile phishing, programele ransomware, exploit-urile și atacurile de tip zero-day. Reprezentanții companiei au prezentat și alte soluții de securitate pentru companii sau persoane fizice.

Evenimentul a întrunit în capitala peste 300 de participanți în domeniul securității cibernetice. Invitații forumului au fost oficiali locali și din străinătate (Elveția, SUA, Estonia, România etc.), dar și experți din cadrul companiilor IT recunoscute pe plan mondial, precum „Microsoft”, „Cisco”, „Oracle”, „Kaspersky”, „BitDefender”, „Huawei” și altele.