Faptul că deții o funție managerială, nu înseamnă că ești în mod automat și un adevart lider. Una dintre cele mai dificile tranziții în cariera profesională, este și trecerea de la manager la lider. Însă acest lucru este esențial mai ales dacă te afli într-o perioadă de creștere pe scara ierarhică.

Deci, care este diferența reală între un manager și un lider? Managerii eficienți sunt orientați către proiect și pot fi descriși ca fiind organizați și orientați către detalii. Pe de altă parte, liderii dinamici sunt vizionari care inspiră echipele să meargă mai sus și mai departe. Un lider își adaptează stilul de conducere la individ și poate profita la maxim de fiecare membru al echipei sale.

Prin urmare, abilitățile dobâdite pentru a ajunge acolo unde ești acum în calitate de manager, nu sunt cele necesare pentru a face pasul spre următorul nivel.

Trecerea de la manager la lider este un proces care implică instruire și concentrare. Iată cinci strategii care te vor ajuta să ai o tranziție lină:

  1. Un adevărat lider inspiră

Marii lideri nu doar spun oamenilor ce să facă. Ei sunt maeștrii în motivarea spre obținerea rezultatului dorit. În tranziția de la manager la lider, trebuie să atingi propriul simț al scopului și știi să explici asta și echipei tale. Dacă angajații sunt cu adevărat inspirați și mândri de valorile comunicate de liderii lor, nu numai că vor avea rezultate mai bune în vremuri bune, ci vor continua să le mențină și în timpuri dificile. Cu alte cuvinte, liderii inspiraționali au ca rezultat angajați motivați, iar angajații motivați sunt angajați loiali.

  1. Un leader adevărat creează o viziune comună

Adițional la definirea tonului pentru cultura corporativă a companiei, liderii eficienți trebuie să invețe cum să comunice ideile mari tuturor celor din companie, nu doar celor din conducere. Tranziția de la manager la lider înseamnă înțelegerea faptului că mesajele transmise trebuie să fie transparente și coerente astfel încât să inspire angajații la o muncă mai eficientă. Liderii creează și conduc viziunea generală a companiei atât de eficient încât aceasta devine o viziune comună a tuturor.

  1. Un lider adevărat este inteligent emoțional

În timp ce abilitățile tradiționale de management sunt esențiale, este necesar un grad mai mare de inteligență emoțională pentru a hrăni și motiva echipele. Oamenii inteligenți emoțional înțeleg propriile emoții și modul în care acestea afectează deciziile și comportamentele lor. Ei știu cum să-i citească pe alții și să le răspundă nevoilor și preocupărilor lor. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată, sau EQ, sunt buni ascultători și se straduie să îmbunătățească punctele de vedere ale celorlalți. În plus, un studiu publicat în Jurnalul de psihologie aplicată a concluzionat că există o corelație puternică între EQ și performanța la locul de muncă. Adesea, EQ este diferența dintre cei care ajung sus într-o organizație și cei care nu.

  1. Un adevarat lider este transparent în decizii și comunicare

Ca lider, este important să stabilești bazele unei comunicări transparente. Într-un sondaj realizat de Harvard Business School, 70% dintre angajați au declarat că sunt cei mai implicați atunci când managementul comunică deschis. A fi deschis și onest este esențial pentru a obține încrederea angajaților. Această practică contribuie la rândul său, la deschiderea echipei către lider.

  1. Un adevărat lider deleagă

Chiar dacă ar fi posibil să fii complet implicat în toate aspectele locului de muncă, aceasta fapt limitează drastic modul în care echipa ta poate crește. Este esențial să dezvolți un grup de oameni talentați din jurul tău pe care te poți baza pentru a-ți scala operațiunile mai eficient. Posibilitatea angajaților de a-și asuma noi proiecte va elibera mai mult din timp pentru lider, ca să se poată concentra pe activități mai critice, la un nivel înalt. Un studiu Gallup a constatat faptul că, companiile cu persoane mai talentate care pot delega, au rate de creștere mai mari, venituri mai mari și șansa de a crea un număr mai mare de locuri de muncă.

Marii leaderi cultivă atuurile și talentele oamenilor lor și construiesc echipe dedicate atingerii obiectivelor comune. Trecerea de la manager la lider este o transformare interesantă și cu provocări. Dar când reușești, recompensele pentru tine și pentru companie sunt incomensurabile.

Participă la trainingul Lider pentru prima dată ca să înveți cum să:

  1. Dezvolți valori puternice
  2. Să fii responsabil și autonom
  3. Dezvolți inteligența emoțională
  4. Inspiri încredere
  5. Motivezi prin implicare
  6. Încurajezi comunicarea
  7. Obții rezultat prin alții