statistici atacuri cibernetice 2021

Atacurile cibernetice reprezintă în prezent tipul de criminalitate cu cea mai mare creștere la nivel mondial. Pierderile financiare cauzate de criminalitatea informatică depășesc pierderile totale din comerțul global cu toate drogurile ilicite. Nu este surprinzător faptul că persoanele și organizațiile care își desfășoară activitatea pe internet se feresc de potențialele scenarii de hacking și scurgeri de date. Pe lângă pierderile financiare, atacurile cibernetice afectează și reputația organizațiilor. De exemplu, dacă sunt compromise datele despre consumatorii unor servicii, consecințele pot duce la efecte economice costisitoare pentru organizația care a fost atacată. Pe lângă pierderi financiare, companiilor li se pot aplica sancțiuni la nivel legislativ care vor avea impact imediat asupra imaginii, iar compania va trebui să plătească despăgubiri pe termen lung.

Jumătate dintre atacurile cibernetice vizează întreprinderile mici și mijlocii, cărora le lipsesc de obicei suficiente măsuri de securitate cibernetică pentru a se apăra împotriva amenințărilor. Conform unui sondaj recent realizat [1], cele mai frecvente atacuri cibernetice cu care se confruntă companiile sunt:

statistici atacuri cibernetice 2021

Fig. 1 Cele mai dese atacuri cibernetice întâlnite în cadrul organizațiilor

 

Dacă analizăm tabelul de mai sus observăm că cel mai răspândit atac cibernetic este phishing-ul”. Această amenințare este cea mai răspândită și comună la adresa securității în sectorul IT, iar marea lor parte se întâmplă prin intermediul mail-urilor.

Conform raportului “Data Breach Investigations Report” [2] privind investigațiile în ceea ce privește încălcarea datelor, 32% din încălcările de date din ultimul an au fost asociate cu phishing-ul. Astfel, experții internaționali sunt de părere că phishing-ul va deveni mai răspândit în următorii ani și amploarea lui va crește considerabil. Un alt exemplu care demonstrează acest lucru este faptul că în anul 2020, lunar au fost create peste 60.000 de site-uri web de phishing, iar pierderea datelor și consecințele în urma acestora ne arată următoarele statistici [3] alarmante:

  1. Unul din opt angajați partajează informații pe un site de phishing;
  2. 97% dintre utilizatori nu pot recunoaște un e-mail sofisticat de phishing;
  3. 95% din toate atacurile care vizează infrastructura unei companii sunt cauzate de phishing;
  4. Doar 3% dintre angajați raportează e-mail-urile de phishing către conducere.
  5. Un singur atac de phishing la nivel global are ca rezultat o pierdere medie de 1,6 milioane de dolari.
  6. 30% din e-mailurile de phishing sunt deschise de utilizatori și 12% dintre acești utilizatori dau click pe linkul sau atașamentul infectat;
  7. 85% din toate organizații au fost afectate de un atac de phishing cel puțin o data;
  8. Atacurile tip phishing pe mobile sunt diferite de cele tradiționale și mult mai problematice;
  9. 81% din toate atacurile de phishing pe mobile au fost lansate în afara e-mail-urilor;
  10. Numărul de e-mailuri de phishing care conțin o formă de ransomware a crescut până la 97,25%;
  11. 96% din toate atacurile phising vizate sunt destinate colectării de informații.
  12. Una din fiecare 2 organizații care au fost victimele unui atac ransomware în anul 2019, au avut datele criptate cu succes în proporție 73% și recuperarea lor a fost imposibilă.
  13. Una din 3 companii care au fost victima unui atac ransomware au plătit răscumpărarea pentru recuperarea datelor, iar suma medie achitată la nivel global de răscumpărare a fost de aproape 84.000 de dolari.
  14. Luând în considerare toate acestea, companiile trebuie să implementeze și să investească în programe cuprinzătoare de conștientizare a siguranței utilizatorului în spațiul online. Mai mult, organizațiile ar trebui să implementeze simulatoare care pot explica angajaților cum să recunoască noile metode de phishing.

E deja de la sine înțeles că organizațiile ar trebui să își orienteze bugetele IT spre achiziția sistemelor de securitate minim recomandate și necesare. Xontech Systems oferă soluții de securitate la toate nivelurile.

În paralel cu progresele exponențiale în tehnologie, a evoluat și securitatea cibernetică care continuă să se consolidează în capacitatea sa de a combate amenințările și atacurile cibernetice.