Cum să-ți ții banii în siguranță atunci când faci shopping online?

Shopping-ul online în siguranță este periclitat de multitudinea de website-uri de escrocherii, de viruși și atacatori cibernetici.
Chiar dacă este destul de convenabil, shopping-ul online nu este tocmai sigur. Infractorii caută mereu noi modalități de a estorca bani de la cei care fac cumpărături online.
- Învață să depistezi fraudele online:
Website-urile de escrocherii nu sunt unicele amenințări din mediul online. Fraudele pot fi expediate și la adresa de e-mail (phishing), prin SMS sau prin apeluri telefonice. De obicei, escrocii încearcă să pară persoane credibile și se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții sau branduri cunoscute. Ei urmăresc, cel mai frecvent, să îți fure banii, dar și datele tale persoane le pot fi de interes.
Ori de câte ori un website te grăbește să acționezi rapid sau îți afișează oferte prea bune ca să fie reale, trebuie să fii maxim de prudent. Tratează orice solicitare de bani din partea unor persoane necunoscute ca posibile fraude online. Același lucru este valabil și în cazul solicitării de date personale sau informații bancare. Nicio sursă cu adevărat de încredere nu va solicita această informație de la tine.
- Verifică adresa URL – adresa paginii
URL-ul este adresa paginii care începe cu https://www. Ori de câte ori faci o tranzacție financiară, verifică adresa URL a site-ului. Asigură-te că conexiunea este criptată, astfel încât atacatorii să nu poată spiona traficul. Pentru aceasta verifică în bara de browser adresa site-ului și dacă aceasta începe cu “https” și nu „HTTPS”, atunci legătura dintre tine și site este criptată.
Pentru a te asigura că site-ul nu este unul de înșelătorie verifică adresa acestuia și la greșeli sau alte elemente suspicioase. Site-urile false pot arata tare similar celor reale. Adresa URL poate fi unica diferență dintre acestea. Dacă nu cunoști magazinul online, căută informația lor de contact. Dacă nu au date de contact, acest lucru este un semn alarmant. De asemenea, caută recenziile oferite de către clienții lor pe internet ca să te asiguri că un site este sigur.
- Utilizează un serviciu de plată pentru cumpărături online în siguranță
Când folosești un site pentru plățile online ai siguranța că acesta va proteja datele cardului tău bancar. Un serviciu de plată în acest sens, precum PayPal este recomandabil. În loc să oferi detaliile cardului tău de credit mai multor magazine online, oferi informațiile unui singur serviciu de plată. Serviciul acționează ca intermediar între tine și vânzător, fără a să împărtășească sau publice datele tale. În așa mod informațiile tale prețioase sunt mai puțin probabile să fie furate din mai multe locuri, iar escrocii vor avea mai puține șanse să le obțină.
Serviciile de plată online au, de asemenea, scopul de a verifica cumpărătorii și vânzătorii pentru a proteja ambele părți de înșelătoriile online. Poți căuta, de exemplu, și iconițele la Visa Secure și Mastercard Secure Code. Dar și acestea ar putea fi false, și prin urmare, nu reprezintă neapărat o garanție de securitate.
Pentru cumpărături on-line în condiții de siguranță este mai bine să plătești prin intermediul serviciilor de plată online și carduri de credit în loc de carduri de debit și transferuri de bani. În caz de fraudă, este mai ușor de a obține banii înapoi.
- Fii atent la cardul de credit și la tranzacțiile bancare
În cazul în care informațiile de pe cardul de credit sunt compromise, pot exista taxe fără să știți. Revizuiți declarațiile lunare pentru a găsi orice activitate suspectă. Contactați imediat banca în cazul în care nu se cunoaște nimic.
O modalitate bună de a vă proteja banii online este de a restricționa țările în care cardul tău de credit va funcționa. Nu uita să schimbai setările atunci când ai nevoie de cardul tău în străinătate.
- Utilizează un antivirus pe dispozitivele tău
Site-urile web frauduloase și e-mailurile de spam pot infecta, de asemenea, dispozitivul cu viruși. Ele pot, la rândul lor, să înregistreze parolele și datele bancare cu scopul de a-ți fura banii din contul bancar. Pentru a-ți proteja banii, utilizează un antivirus care blochează acești viruși pe computer și pe dispozitivul mobil. Noi recomandăm F-secure în calitate de antivirus.
💡 Reține: utilizează întotdeauna un software de securitate și asigură-te că are o funcție de protecție bancară.